Skrivna lepotna sestavina: kozje mleko.

29. marec, 2020
Urban

Trend vedno večje uporabe kozjega mleka v izdelkih za nego obraza. Z razlogom!

Ko že mislite, da vas neobičajne sestavine v izdelkih za nego obraza ne morejo več presenetiti, je po svetu vedno bolj popularna uporaba kozjega mleka v profesionalnih in doma narejenih kozmetičnih izdelkih.

Kozje mleko? Verjetno tudi vi najprej pomislite na okusen zoreni kozji sir in sveže jogurte, vendar pa se kozje mleko uporablja tudi v izdelkih za nego kože že vrsto let, zaradi mnogih pozitivnih učinkov.

Že v času Kleopatre, so ženske, ki so bile izpostavljene suhem puščavskem zraku, ohranjale navlaženo kožo tako, da so si vsako jutro obraz umile v kozjem mleku. Učinkovitost izdelkov za nego kože s kozjim mlekom se skozi stoletja ni spremenila, vendar sedaj vemo nekaj več o tem, zakaj in kako delujejo.

Zakaj kozje mleko pozitivno vpliva na našo kožo?

Kozje mleko ima enako pH vrednost kot človeška koža, zato njegova prisotnost blagodejno vpliva na stanje naše kože. Porušen pH oslabi kožno bariero, kar lahko vodi do pojava izredno suhe kože ali celo do resnejših zapletov in v najslabšem primeru do luskavice. Ta suhost ni samo neprijetna, ampak lahko povzroči tudi prekomerno izločanje olja, kar bi posledično lahko povzročilo razpoke.

Kozje mleko vsebuje visoko vsebnost naravne oblike alfa hidroksi kisline (AHA) – mlečne kisline, ki pomagajo odstraniti odmrle kožne celice na površini kože. Mlečna kislina deluje kot vrhunski nežen piling, saj hkrati čisti in hidrira kožo. To pripomore k boljšemu stanju naše kože, ki je že na pogled bolj zdrava in sijoča.

Zakaj je kozje mleko učinkovito?

Da bi v celoti razumeli delovanje kozjega mleka je potrebno prepoznati pomembna hranila, zaradi katerih je kozje mleko tako učinkovita sestavina. Vsebuje vitamine in minerale, maščobne kisline in proteine, ki pomagajo pri izboljšanju kožne bariere in pomirjajo suho in razdraženo kožo.

  • Vsebuje vitamine A, B6, B12 in E. Vitamini B6 in B12 pomagajo pri dodatni navlaženosti kože. 
  • Je bogato z maščobami – Sliši se nezdravo, pravzaprav pa mu je vaša koža zelo hvaležna. Vsebuje trigliceride, ki povečajo elastičnost kože in okrepijo lipidno bariero kože. Ena pomembnejših razlik od kravjega mleka je v sestavi in strukturi maščob v kozjem mleku. Maščobne kroglice so bistveno manjše od tistih iz kravjega mleka. Te manjše maščobne kroglice zagotavljajo boljšo disperzijo in bolj homogeno mešanico maščob v mleku.
  • Prisotna je cela vrsta mineralov, vključno s kalcijem, selenom, natrijem, magnezijem, fosforjem, kalijem, cinkom in manganom. Zaradi tega je dober vir kalcija, saj vsebuje približno 13% več kalcija na porcijo kot kravje mleko.
  • Mineral selen je mineral z antioksidativnimi lastnostmi in pomaga nevtralizirati proste radikale, kateri lahko povzročijo prezgodnje staranje kože.

Vsaka od zgoraj našteti hranil zagotavlja edinstvene koristi za kožo.  Kadar pa so celovito zajete v kozjem mleku, so rezultati naravnost odlični. Še posebej svetujemo uporabo izdelkov iz kozjega mleka tistim z zelo občutljivo kožo, saj pomaga obnoviti kožno bariero, pomirja morebitno draženje in izjemno navlaži kožo.

hello world!