Kako pomembno je vsakodnevno čiščenje obraza?

7. januar, 2020
Urban

Čiščenje obraza se sliši kot nekaj enostavnega. In tudi je! Vseeno pa ta korak vsakodnevne rutinske nege obraza velikokrat zanemarimo ali pa z njim pretiravamo. Spodaj smo za vas pripravili odgovore na par vprašanj o vsakodnevnem rutinskem čiščenju obraza.

Kako pomembno je vsakodnevno čiščenje obraza?

Ali ste se že kdaj vprašali kako bi izgledala vaša koža, če bi popolnoma prenehali s čiščenjem obraza? V prvi fazi bi nečistoče, odvečno olje in odmrle celice, ki se naberejo na povrhnjici kože zamašile pore. To bi pospešilo nastanek aken po celem obrazu. Koža posledično postane srbeča, razdražena in izredno suha. Pogosto takšno stanje spremljajo tudi različna vnetja. Praskanje pa stanje samo še poslabša. Na mestih poškodovane kože, kot posledica praskanja, se lahko razvijejo različne infekcije. Takšna koža izgleda umazana, zamaščena, in vidno postarana. Torej, VSAKODNEVNO čiščenje kože je nujno pomembno za ohranjanje zdrave in sijoče kože!

S čiščenjem odstranimo umazanijo, odvečno olje (sebum) in ostale nečistoče, ki so se nabrale čez dan na naši koži (bakterije, prah, odmrle kožne celice in onesnaževalci okolja). S čiščenjem omogočimo hranilnim in negovalnim snovem prehajanje iz površja v spodnje plasti kože. Ohranjamo ustrezno hidratacijo naše kože in njeno pH vrednost. Tako se bistveno zmanjša možnost nastanka aken, posledično pa koža izgleda manj zgubana, mlajša, bolj sijoča in zdrava.

Kako pogosto si je potrebno očistiti obraz?

Ne glede na to ali imate mastno, mešano, občutljivo ali suho kožo je čiščenje izrednega pomena. Priporočeno je da si obraz umijemo in temeljito očistimo 1-2x dnevno. Najpomembnejši del rutinske nege obraza je večerno čiščenje obraza. Odstraniti je potrebno vso umazanijo, ki se je čez dan nabrala na koži. Tudi če ne uporabljate ličil! Pomemben del nege vaše kože pa predstavlja tudi jutranjo čiščenje. S tem odstranimo nečistoče, ki so se nabrale na naši koži čez noč (vključno z odmrlimi kožnimi celicami in bakterijami na naših vzglavnikih). Več kot dvakratno čiščenje obraza na dan pa ni potrebno.

Ali lahko pretiravam s čiščenjem obraza?

V kolikor imate občutek suhe in (pre)tesne kože, je to prvi pokazatelj, da pretiravate s čiščenjem obraza. Lahko se pojavijo tudi znaki rdečice, predeli izsušene kože in predeli občutljive kože. Vendar pa so lahko ti simptomi povezani tudi s tem, da uporabljate agresivna čistilna sredstva, ki ne odgovarjajo vaši koži. Agresivna čistilna sredstva velikokrat kožo izsušujejo in kljub mastni koži se lahko pojavijo znaki suhe kože. V tem primeru priporočamo uporabo nežnih čistilnih sredstev na osnovi olja, ki vseeno dobro očistijo kožo, vendar je ne izsušijo.

Kako si pravilno očistimo obraz?

Čiščenje obraza je precej enostavno, kajne? Pljusknite nekaj vode, uporabite izdelek, ki ga imate na pri roki in ste dobri. Na žalost, ni tako enostavno. V poplavi izdelkov zlahka izberete takšnega, ki ne ustreza vaši koži.  

Čistilni robčki?

Čistilni robčki za obraz so priročna izbira. Vsekakor bodo odstranili ličila, vendar vsebujejo vrsto agresivnih čistilnih sredstev. Tudi grobo drgnjenje ne bo ne bo doprineslo nič dobrega na dolgi rok. Priporočamo, če je le možno, da uporabljate čistilne robčke samo v primerih, ko ni na voljo nobenega drugega čistilnega sredstva. Preberite nasvete spodaj za brezhibno čisto kožo.

Uporaba agresivnih čistilnih sredstev za mastno kožno?

Edino logično bi bilo, da mastno kožo čistite z agresivnimi čistilnimi sredstvi, ki odstranijo svetleče madeže na vašem obrazu. Takšna čistilna sredstva, bodo odstranila tudi prisotno vlago, naravni mehanizem v vaši koži pa bo povzročili samo še dodatno izločanje olja na povrhnjici vaše kože. Priporočamo, da uporabljajte nežna čistilna sredstva na osnovi naravnih olj, ki bodo vseeno odstranila odvečno olje in sebum, vendar bodo pustila bistveno bolj prijeten in pomirjujoč občutek na vaši koži, brez občutka suhe in zategnjene kože.

Ali je enkratno umivanje dovolj?

Čez dan na kožo nanesemo vrsto različnih izdelkov (hidratatno kremo, kremo proti sončenju in/ali serum). Nato nanesete še ličila. Dodatno plast pa predstavljajo še nečistoče in umazanija, ki se je čez dan nabrala na obrazu. Zato v številnih primerih enkratno izpiranje ni dovolj. Priporočamo, da v prvem koraku temeljito odstranite vso umazanijo z uporabo nežnega čistilnega na osnovi naravnega olja v drugem koraku pa uporabite še čistilni tonik, ki bo odstranil preostanek nečistoč iz vašega obraza.

Seznam sestavin

Priznajmo, le redko preberemo zadnji del embalaže. Imate občutljivo kožo in se vam pri uporabi novih kozmetičnih izdelkov pogosto pojavijo izpuščaji, rdečica ali drugi znaki razdražene kože? Pri ljudeh z znaki občutljive kože (kot npr. atopični dermatitis) je vsako dnevno čiščenje obraza še toliko večjega pomena! Priporočamo uporabo čistilnih sredstev, ki se ne penijo. Peneča čistilna sredstva so namreč pogosto alkalna in lahko povzročijo oslabitev kislinskega plašča s tem pa koža postane bolj dovzetna na izsušitev in nezaželene stranske reakcije. Posledica je razdražena in vneta koža. Normalna oz. neproblematična koža si hitro opomore, kljub uporabi sredstev za čiščenje obraza z visoko (alkalno) pH vrednostjo. Medtem ko občutljiva koža potrebuje dalj časa za ponovno vzpostavitev ravnotežja. Pomembno pa je tudi, da ima izdelek rahlo kisel pH (pH vrednost manjša od 7) in tako zmanjša pogoje za rast bakterij, ki so tudi posledica nastanka aken.

hello world!