Čiščenje občutljive kože?

30. avgust, 2019
Urban

Potrebno se je zavedati, da čistilno sredstvo, ki bi bilo primerno za vse tipe kože ne obstaja! Vemo, da je izbira ustreznega čistilnega sredstva lahko prava nočna mora ob poplavi izdelkov na trgovinskih policah. Vendar je čistilno sredstvo (na žalost) osnova vaše rutinske nege obraza. Zato je izbira pravilnega čistilnega sredstva še kako pomembna za ohranjanje čiste, zdrave in sijoče kože.

Ali veste katero čistilno sredstvo je primerno za vas?

Imate občutljivo kožo in se vam pri uporabi novih kozmetičnih izdelkov pogosto pojavijo izpuščaji, rdečica ali drugi znaki razdražene kože. Pri ljudeh z znaki občutljive kože (kot npr. atopični dermatitis) je vsako dnevno čiščenje obraza še toliko večjega pomena. Ampak kako izberemo ustrezno formulacijo?

V primeru občutljive, netolerantne kože ali atopičnega dermatitisa priporočamo uporabo čistilnih sredstev, ki se ne penijo. Peneča čistilna sredstva so namreč pogosto alkalna in lahko povzročijo oslabitev kislinskega plašča s tem pa koža postane bolj dovzetna na izsušitev in nezaželene stranske reakcije. Posledica je razdražena in vneta koža. Normalna oz. neproblematična koža si hitro opomore, kljub uporabi sredstev za čiščenje obraza z visoko (alkalno) pH vrednostjo. Medtem ko občutljiva koža potrebuje dalj časa za ponovno vzpostavitev ravnotežja.

Nepeneča čistilna sredstva vsebujejo blage površinsko aktivne spojine. Njihova uporaba zmanjša možnost porušitve naravnega ravnovesja medceličnih lipidov in posledično vdora neželenih snovi v vrhnjo plast kože. Pomembno pa je tudi, da ima vaš izdelek rahlo kisel pH in tako zmanjša pogoje za rast bakterij (ki so posledica nastanka aken).

Kako ustrezno očistimo občutljivo kožo?

  • Izdelki naj ne vsebujejo agresivnih čistilnih sredstev na osnovi alkohola, parabenov, sintetičnih dišav, mineralnega olja, sulfatov, ftalatov, sečnine in ostalih sestavin s povečanim tveganjem za nastanek srbečice in rdečice.
  • Izberite raje formulacije z enostavno sestavo, tako boste zmanjšali možnost (alergijskih) reakcij
  • Kožo očistite z nežnim čistilnim sredstvom s pH vrednostjo 4,5 – 6,5
  • Uporabljajte eno čistilno sredstvo in ga uporabljajte samo takrat, ko si dejansko morate umiti obraz.
  • Priporočamo uporabo izdelkov iz iste linije kozmetičnih izdelkov.
  • Po umivanju kožo temeljito posušite. Izognite se uporabi grobih brisač in ne drgnite obraza.
  • Za umivanje obraza uporabite mlačno vodo
  • Po čiščenju obraza vedno nanesite še negovalno kremo
  • Občasno uporabite vlažilno masko za obraz, ki bo pomagala pri obnovitvi naravne zaščite vase kože, hkrati pa pomirja in ublaži draženje.
hello world!