Kako poskrbeti za svojo kožo v vročih poletnih mescih?

16. junij, 2019
Urban

Kaj si predstavljate, ko pomislite na svojo kožo poleti? Gladka, čvrsta, sijoča in rahlo zagorela? Ampak, UV sevanje pospeši nastanek gubic, starostnih peg in povešeno kožo. Prekomerno izpostavljanje lahko vodi do rdečih in srbečih izpuščajev in celo sončnih opeklin. Visoka temperatura in vlaga pa povzročita dodatno izločanje olja (sebuma) okoli T-območja in s tem svetleč izgled vaše kože.

Število poletnih dni je omejeno, posledice, ki jih pusti sonce pa lahko ostanejo za vedno. Posrbite za svojo kožo, da bo izgledala fantastično v vročih in sončnih mesecih, ki so pred nami. Pošiljamo par nasvetov kako ohraniti naraven in mladosten izgled vaše kože.

a) Obraz očistite dvakrat na dan

Vroč in vlažen zrak pospeši dodatno izločanje olja. Hrkati se tudi bolj znojimo kot v primerjavi s hladnejšimi meseci. Posledica je svetleča koža. Za ohranjanje mat izgleda vaše kože priporočamo čiščenje s čistilnim sredstvom. Zjutraj najprej sperite sebumin znoj s hladno vodo, ki se nabere na površini vaše kože čez noč, pred spanjem pa odstranite ličila, odvečno olje, znoj in ostale nečistoče.

b) Redno uporabljajte piling.

Na površini kože se nabirajo odmrle celice kože in če kože ne odlušči lahko to pripomore k suhem in utrujenem videzu vaše kože. Priporočamo, da redno uporabljate piling saj bo vzpodbudil videz sveže in zdrave kože. Priporočamo uporabno nežnega kemičnega pilinga (fizikalni piling na osnovi trdih delcev lahko povzroči razdraženo in rdečo kožo). Kemični pilingi, ki vsebujejo alfa ali beta hidroski kisline  pomagajo raztopiti odvečne maščobe in odmrle celice na površini vaše kože.

c) Obvezno uporaba kreme z zaščito proti UV žarkom

Vedno, ampak res vedno uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem (SPF). Sonce je vaš največji sovražnik pri ohranjanju mladostne kože in prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom lahko povzroči nepopravljive posledice. Zato, vedno ko se odpravite na sonce zaščitite obraz, vrat, dekolte in roke pred UVA in UVB žarki.

d) Izberite pravilno vlažilno kremo

Poiščite vlažilno kremo, ki vam bo zagotovila ustrezno hidratacijo vaše kože. Priporočamo uporabo krem, ki ne vsebujejo alkohola (ta kože še dodatno izsuši) in ki vsebuje koncentrat aloe vere, glicerin ali hialuronsko kislino. Te sestavine kože vlažijo a je ne naredijo mastne.

Predvsem pa pijte veliko vode in ne pozabite vzeti s sabo steklenico vode, kamorkoli že greste! Koža vam bo hvaležna!

e) Aktivno preživljanje prostega časa

Smo goreči zagovorniki aktivnega preživljanja prostega časa. Zavedamo se, da je ležanje na kavču v hladnem prostoru in pitje ledena čaja bolj mamljivo, kot »švicanje« v telovadnici ali na prostem. Vendar je fizična aktivnost enako pomembna za ohranjanje zdrave kože v poletnih mesecih. Če nimate radi telovadnice, pa popestrite vadbe in se poizkusite v odbojki na mivki ali pa se odpravite na bližnji hrib.

f) Osvežite se!

Hladna osvežilna obrazna vodica dela čudeže na vašem obrazu v vročih in vlažnih poletnih dne. Pomaga pri blaženju sončnih opeklin in vnetij ter naredi kožo svežo in ustrezno navlaženo. Lahko jo kupite, zelo hitro pa si jo lahko naredite tudi doma. Pošiljamo vam hiter recept, za katerega boste potrebovali:

  • stekleničko z razpršilcem
  • destilirano ali filtrirano vodo
  • hidrolat oz. rožno vodo (npr. kamilico, meliso, hidrolat rože, itd…)

V stekleničko z razpršilcem zmešajte vse sestavine, vsebino pa razpršite po obrazu. Tako pripravljena obrazna vodica bo zdržala par dni, vseeno pa priporočamo, v izogib nastanku plesni ali drugih bakterijam da jo hranite v hladilniku.

g) Smejte se!

Končajte osupljiv poletni videz s širokim in sproščenim nasmehom. Smejanje vas naredi privlačnejše in bolj privlačne, zaradi česar se boste tudi počutile bolje ?

hello world!