Kaj je kislinski tonik in kako ga uporabljamo?

15. maj, 2019
Urban

Najverjetneje ste že slišali za kislinski tonik? Ali pa tonik, ki vsebuje AHA, BHA in PHA kisline? Če nič drugega, ste zagotovo zasledili kaj o tonikih ob prebiranju objav vaših najljubših lepotnih blogerjev ali pa v revijah za sodoben življenjski slog.  V objavi vam bomo razkrili skrivnosti uporabe kislinskega tonika, kako ga uporabljati in kdaj ga ne vključiti v rutinsko nego obraza.

Torej, kaj je kislinski tonik?

Na kratko, kislinski tonik je hibrid med fizikalnim pilingom in navadnim tonikom. Tako kot navadni tonik tudi kislinski tonik očisti zamašene pore, pomaga pri preprečevanju nastanka aken, odstrani odmrle celice iz površine vaše kože, ostanke ličil in ostalih nečistoč ter odvečno olje oz. sebum, ki se je nabralo na vaši koži čez dan. Dodatna prednost kislinskega tonika pa je, da za razliko od fizikalnega pilinga ne draži vaše kože! Pretirano vtiranje in grobo drgnjene pilinga (z uporabo zrn kave, orehove lupine, mikro zrnc, ki mimo grede tudi niso najbolj ekološke) ni nič kaj dobro za vašo kožo in lahko povzroči draženje (občutljive) kože, rdečico in druga podobna vnetja.

Ali  kislinski tonik pozitivno vpliva na nega moje kože?

Kislinski tonik je tonik, vendar za razliko od navadnih tonikov vsebuje kisline: AHA (alfa hidroksi kisline) in BHA (beta hidroksi kisline) ali PHA (polihidroksi kisline). Gre za naravno prisotne kisline, ki jih lahko najdemo v mleku (mlečna kislina), grozdju (vinska kislina, sladkornem trsu (glikolna kislina) in sadju (citronska in jabolčna kislina). Imajo odlično sposobnost vezave vode iz okolice in posledično odlično navlažijo vašo kožo, odstranijo nečistoče, čistijo pore in tako pustijo vašo kožo ustrezno hidratirano čisto in sijočo.

Zato, uporabo kislinskega tonika priporočamo vsakomur, ki ima znake suhe ali starajoče kože, težave z aknami, neenakomeren ten kože ali pa težave s prekomernim izločanjem sebuma. Odvisno od sestave pa je tudi primeren tudi za uporabo na občutljivi koži (brez vsebnosti alkohola, ki lahko kožo posuši in dodatno razdraži).

Kako pravilno uporabiti kislinski tonik?

Tonik kožo osveži, zato predlagamo, da tonik uporabljate pri večerni rutinski negi obraza, po tem ko ste že odstranili make-up in očistili obraz. Tako boste vašo kožo pripravili na nadaljnjo nego in ji pomagali ohranjati naravno pH vrednost (pH=5-6). Takoj, ko ste obraz umili s čistilnim sredstvom, nanesite tonik s pomočjo bombažnih blazinic. Tako boste temeljito odstranili odmrle kožne celice in umazanijo.

Kakšna je razlika med kislinskim tonikom v primerjavi z navadnim?

Kislinski tonik lahko uvrstimo med kemični tekoči piling in izgledajo kot navaden tonik, vendar vsebujejo sestavine (alfa, beta ali poli-hidroksi kisline), ki prodrejo globlje v vašo kožo in bolj temeljito očistijo zamašene pore, površinsko umazanijo in odvečen sebum. Zaradi globinskega čiščenja pa omogočijo da aktivne sestavine pri nadaljnjih korakih nege naše kože prodrejo globlje v kožo in tako povečajo njihovo učinkovitost. Enako kot navadni tonik pa pomagajo pri uravnavanju pH vrednosti kože in površinskega odstranjevanja odmrlih celic na obrazu.

Ali ima uporaba tonika kakšne negativne posledice?

Uporaba tonika načeloma nima nobeni negativnih posledic. Vseeno pa priporočamo, da v kolikor tonika še ne uporabljate in ga na novo vključujte v svojo rutinsko nego kože, da omejite njegovo uporabo trikrat na teden. Redko, vendar lahko se zgodi, da prekomerna uporabe vodi do pretiranega odstranjevanja zaščitne pregrade na površini kože.

Znaki prekomerne uporabe lahko povzročijo rdečico, razdraženo, bolj suho in luskasto kožo, pojav aken in povečano izločanje olja na površino naše kože. V tem primeru izpustite uporaba kislinskega tonika za en teden, vmes pa poskrbite za redno nego obraza z uporabo hranljive kreme, ki bo poskrbela za ponovno vzpostavitev ravnovesja na vaši koži. V kolikor uporabljate kislinski tonik pa se izogibajte uporabi drugih vrst pilingov.

Kaj pa KOKO Splash of Fresh čistilni tonik za obraz? Ali deluje?

Splash of Fresh spada me kislinske tonike saj vsebuje mlečno kislino. Mlečna kislina veže in hkrati zadržuje vodo v povrhnjici kože, kar se odraža v povečani elastičnosti kože in posledično pripomore k zmanjšanju gubic na obrazu. Mlečna kislina spodbuja obnavljanje povrhnjice in pomaga pri bolj enakomerni porazdelitvi melanina oz. enakomerni pigmentaciji kože. Pospešujejo proces eksfoliacije (luščenja in odstranjevanja odmrlih celic iz povrhnjice) s tem pa blagodejno vpliva na bolj mladosten videz vaše kože.

Vsebuje tudi allantoin, ki se pridobiva iz korena rastline gabez (Symphytum officinale L.) in ga prištevamo k vlažilcem, kljub drugačnem delovanju v primerjavi z klasičnimi vlažilnimi sredstvi (kot npr. glicerin). Ima keratolitičnega učinek (poveča navlaženost zunajceličnega matriksa ter pospešuje luščenje vrhnje plasti mrtvih celic) in tako poveča absorpcijo vlage. Hkrati kožo tudi pomirja in preprečuje nastanek srbeče in luskaste kože, kar omogoča njegovo uporabo v izdelkih za občutljivo kožo.

Hidrolat melise povzroči blago koagulacijo proteinov kože, posuši, utrdi in zaščiti kožo. Deluje protivnetno, hkrati pa ima pomirjujoč in oživljajoč vonj. Kožo osveži, spodbuja krvni obtok ter zapira pore.

Splash of fresh kožo učinkovito osveži in jo pripravi za bolj enakomerno nanašanje ličil. Zmanjšuje pore po čiščenju obraza, preprečujejo vdor nečistoče v kožo in pomaga uravnati pH vrednost vaše kože, če uporabljate agresivna in alkalna sredstva (kot na primer milo) za čiščenje obraza. Spodbuja obnovo zaščitne pregrade na povrhnjici kože po čiščenju ter pripravi kožo za bolj enakomerno nanašanje čistil. Ne vsebuje alkohola in je tako primeren tudi za občutljivo kožo

 

 

 

hello world!