Vpliv onesnaženega zraka na stanje naše kože?

6. april, 2019
Urban

Vpliv onesnaženega zraka na stanje naše kože?

Ali onesnažen zrak vpliva na stanje naše kože ni več vprašanje! Stopnja onesnaženosti se je v zadnjih 5 letih povečala za približno 8% in predstavlja vedno večji problem v številnih mestih po svetu. Številne študije so potrdile, da ima onesnažen zrak negativne posledice na stanje kože in predstavlja resno tveganje, ki ga ne moremo več zanemariti. Seveda so ti vplivi odvisni od dnevne stopnje izpostavljenosti onesnaženemu zraku. Glavni onesnaževalci so izpušni plini (ogljikov monoksid in dušikovi oksidi), smog, izpusti proizvodnih plinov (ftalati v proizvodnji plastike ali policiklični organski ogljikovodiki) in ostale lahkohlapne organske molukele v obliki aerosola. Življenje v velikih mestih tako predstavlja bistveno večji riziko, kot na podeželju, kjer je stopnja izpostavljenosti manjša, vendar pa je pri tem potrebno upoštevati dejstvo, da se vse oblike onesnaževalcev prenašajo tudi skozi ozračje in vodo. Vsakodnevna izpostavljenost onesnaženemu zraku negativno vpliva na stanje naše kože in povzroči prehitro staranje vaše kože. Zaradi povišane koncentracije onesnaževalcev se poveča koncentracija prostih radikalov in posledično oksidativni stres, ki zmanjšuje sposobnost pravilnega celjenja kože.

Posledice onesnaženega zraka in kako vpliva na našo kožo.

Večina onesnaževalcev ne prodre direktno v kožo, ampak sprožijo vrsto reakcij, ki vplivajo na stanje naše kože, tako da upočasnijo proces celjenja ran, zaradi zmanjševanja koncentracije antioksidantov. Poveča se izločanje sebuma, kar lahko povzroči neuravnovešeno izločanje olja. Zmanjša se pH vrednost na povrhnjici kože, kot stranski učinek pa se lahko tudi pojavi izrazito suha koža, zaradi zmanjšanja koncentracije vitamina E in skvalena. Manjši delci, ki pa lahko prodrejo v pore pa lahko povzročijo poškodbe v globljih plasteh kože in posledično prehitro staranje kože, zaradi hitrejšega razpada kolagena. Posledica je manj elastična koža in nastanek gubic. Onesnaženje pa povzroča tudi nastanek aken in neenakomerno obarvanje določenih predelov kože.

Povečana stopnja onesnaženosti pa je tesno povezana tudi z naraščanjem števila ljudi, ki imajo simptome razdražene in občutljive kože. Lahko se pojavi tudi rdečica in suha ter srbeča koža.

Kaj lahko naredimo?

Onesnažen zrak ima podoben negativni vpliv na kožo, kot izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite. Zato potreba po zaščiti kože pred onesnaževalci v okolici (in ne samo zaradi UV-svetlobe) postaja vedno bolj pomemben korak v vsakodnevni rutini za ohranjanje lepe in zdrave kože. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da preprosto umivanje obraza ni dovolj za ustrezno zaščito.

Kože seveda ne morete popolnoma zaščiti pred negativnimi posledicami onesnaženja. Z uporabo izdelkov, ki vsebuje sestavine, ki imajo sposobnost upočasnjevanja neželenih stranskih rekcij. Najpomembnejše sestavine pri preprečevanju reakcij, ki ji povzročajo prosti radikali so antioksidanti.  Pozitivno vplivajo tudi AHA in BHA (alfa in beta hidroksi kisline, kot je na primer mlečna kislina), ki pomagajo pri odstranjevanju onesnaževal, ki se ujamejo v pore. Pomembno pa je tudi, da izdelki vsebujejo snovi, ki kožo pomirjajo in pomagajo utrjevati povrhnjico pred vplivi onesnaženega zraka. Upoštevajte pa tudi pH vrednost vaših izdelkov. Ta naj bo v območju 4 – 6,5.

Posledice pa lahko zmanjšate tudi z izogibanjem kajenja in uživanjem hrane  bogate z antioksidanti.

Nasveti za nego kože

Če povzamemo je za preprečevanje posledic onesnaženja in ohranjanje mladega in naravnega videza vaše kože upoštevati naslednje napotke:

Redno čiščenje obraza z uporabo nežnih čistilnih sredstev. Predlagamo uporabno nežnih čistilnih sredstev, ki so zasnovna na oljni osnovi in tako ostranijo tudi najbolj trdovratne nečistoče, hkrati pa ne izsušijo vaše kože. Priporočamo pa tudi hkratno uporabo tonika za povrnitev ravnovesja. Več o naravnem čistilnem mleku in toniku KOKO si lahko preberete na https://ko-ko.si/izdelek/cistilno-mleko-za-obraz/ ali https://ko-ko.si/izdelek/cistilni-tonik-za-obraz/.

Uporabo krem za nego obraza, ki temeljito navlažijo obraz in vsebujejo visoko koncentracijo antioksidantov. Kaj in koliko dobrega vsebujej KOKO kreme ze nego obraza pa lahko preverite na naslednji povezavi https://ko-ko.si/izdelki/.

Pazite na pH vrednost izdelkov, ki jih uporabljate za nego obraza. Priporočamo, da je pH vrednost izdelkov med 4 - 6,5.

Uporabo mask za čiščenje obraza. Priporočamo glineno masko ali masko na osnovi oglja, lahko pa si jo naredite kar sami. Pobrskajte po spletu za svoj najljubši recept.

hello world!