Ekološko pridelana hrana vs. naravna kozmetika

16. februar, 2019
Urban

Število potrošnikov, ki kupujejo ekološko pridelano hrano in »clean label« izdelke strmo narašča. Poraba ekoloških živil je obdobju 2010-2018 zrasla za skoraj 30%. Vprašanje »kje imate oddelek z eko izdelki?« postaja vedno bolj pogosto. Zakaj? Veliko potrošnikov meni, da je ekološko pridelana hrana bolj zdrava, bolj hranilna in bolj okusna in hrkati tudi prijaznejša do okolja! Zavedanje o pomenu ekološko pridelane hrane je postalo izredno pomembno v zadnjem desetletju.

Vsi poznamo koga, ki prisega na najnovejše »trendovske« diete, ki bazirajo na solati in avokadu, kupuje mleko in meso goveda, ki se prehranjuje izključno s travo na bližnjem pašniku, jajca iz proste reje, sobotno vadbo pa je zamenjal z obiskom lokalne tržnice.

Kakšni pa so nakupovalni vzorci pri nakupovanju naravne kozmetike? Povpraševanje po naravnih izdelkih hitro raste, vendar večino ljudi še vedno prisega na konvencionalno kozmetiko, ki jo dobijo v bližnji drogeriji. Poznavanje sestavin v takšnih izdelkih je bistveno manjše kot v primeru hrane, kjer že skoraj vsi preverijo vsebnost sladkorja v izdelku, katere E številke vsebuje, ipd… Čeprav se trg naravnih in ekoloških kozmetičnih izdelkov hitro širi, še vedno nima svoje ločene zakonodaje, hkrati pa so bili ti izdelki večinoma omejeni na trgovine z BIO prehrano. Veljali so za specifično nišo, ki je kozmetična industrija v večini ni vzela resno. Oznake »naravno«, »varno«, »zeleno« pa so povzročile (oz. še vedno povzročajo) zmedo med potrošniki.

Termin »naravna« kozmetika se v večini uporablja za proizvode, ki vsebujejo sestavine pridelane iz naravnih materialov in ne vsebuje določenih komponent kot so parabeni, sulfati, ftalti, itd…. Sestava takšnih izdelkov je kontrolirana s strani neodvisnih certifikacijskih organov kot je na primer EKOCERT,  v Sloveniji pa certifikacijo takšnih izdelkov izvaja neodvisni inštitut KON-CERT.

Dnevno vnesemo z pripomočki za osebno higieno na našo kožo med 100 – 200 različnih kemikalij. Glede na to, da koža predstavlja naš največji organ in da se večina snovi vpije v našo kožo v roku 8 ur, bi se bilo potrebno vprašati ali uporabljati naravno, organsko ali drugo certificirano kozmetiko ali ne! Za razliko od konvencionalnih izdelkov, izdelki naravno certificirane kozmetike ne vsebujejo agresivnih sestavin, ki lahko povzročijo na koži nezaželene reakcije. Večina sestavin, ki se uporabljajo v sodobnih izdelkih za nego kožo so bile razvite iz starodavnih zdravil in so v uporabi že stoletja, zaradi njihovih pozitivnih učinkov.

KOKO blagovna znamka se zavzema za vzpodbujanje certificiranja naravnih in organskih izdelkov kot koristnega orodja za podjetja, ko tudi potrošnike in uporablja surovine, ki imajo dokazano zgodovino uporabe in se izogibamo problematičnih surovin, ki bi lahko bile potencialno škodljive za vašo kožo.

hello world!